Fotokado: Zo lever je de perfecte foto aan
Zo lever je de perfecte foto aan
Een fotokado kan ontzettend leuk zijn om te geven of te krijgen. Jouw favoriete foto bedrukt op een fotokado naar keuze! Alleen zou het natuurlijk wel fijn zijn als de kwaliteit ook zodanig goed is dat de foto niet korrelig is. Dat zou namelijk erg afbreuk doen van je vastgelegde herinnering op het fotokado! Daarom hebben we enkele bruikbare tips voor je op een rijtje gezet om te zorgen dat je de perfecte foto aanlevert voor een fantastisch fotokado.
1. Gebruik geen whatsapp afbeeldingen
Whatsapp afbeeldingen lijken op je mobiel prima te zijn. Echter worden deze door Whatsapp vaak flink verkleind en gecomprimeerd zodat je minder data verbruikt op Whatsapp. Voor gebruik op je mobiele telefoon is dat natuurlijk prima maar om af te drukken zijn deze foto’s absoluut niet geschikt. Heb je een foto van iemand ontvangen die je toch graag wilt afdrukken? Vraag dan aan de betreffende persoon of ze de originele afbeelding via E-mail nogmaals naar je toe willen sturen. Daarvan wordt de kwaliteit behouden.
2. Gebruik bij voorkeur de originele afbeelding rechtstreeks van de camera of bron
Het beste is om altijd de originele, niet verkleinde afbeelding te gebruiken. Die vindt je bijvoorbeeld op je telefoon bij je camera map. Tegenwoordig hebben steeds meer mobiele telefoons een prima camera met een goede resolutie. Ideaal zou zijn als je een foto hebt van 4000 x 3000 pixels of hoger. De meeste camera’s komen ruim boven dit aantal en zijn daarmee geschikt. Heb je zelf de foto niet gemaakt? Probeer dan de originele foto te verkrijgen, niet via Whatsapp maar via e-mail om de kwaliteit te behouden.
3. Controleer de resolutie van de foto. Een foto van 4000 x 3000 pixels is prima.
Controleer voor de zekerheid altijd de resolutie van de foto. Op je smartphone kan de foto er scherp uitzien, maar dit is natuurlijk een klein schermpje. Hierop lijkt elke foto scherp. Zoom goed in op de foto op je smartphone, beter nog is om op een groot formaat beeldscherm de foto goed te controleren. Op je smartphone en op de computer kan je snel de resolutie bekijken. Bij een smartphone kan je over het algemeen de resolutie van een foto opvragen door in de galerij app op een foto te kijken. Vervolgens ga je naar de details toe van de foto. Op een desktop kan je met de muis over een foto heen bewegen, je krijgt dan een pop-up met de details van de foto te zien.
Zo doe je dat:
4. Let op dat er kleine rand rondom wegvalt in de bleed (afloop)
Afdrukbestanden hebben vaak een bleed van 3mm of meer rondom. Dat wordt gedaan om witte randen te voorkomen. De foto wordt dus iets groter geplaatst en er wordt een klein randje afgesneden (op de bleed) zodat je foto rondom mooi overal zichtbaar is en er geen wit randje ontstaat. Het is niet heel groot maar houd er wel rekening mee bij het plaatsen van de foto.
5. Heeft je foto de juiste kleuren en helderheid?
Op je telefoon zien je foto’s er vaak prachtig en helder uit. Totdat je van die foto een afdruk laat maken. Dan zien ze er opeens wat fletser uit dan je dacht. Dit komt vaak omdat een telefoonscherm de kleuren wat ‘opblazen’ en versterken. Bekijk de foto daarom ook eens op een laptop of pc om te kijken of het er dan nog steeds prima uitziet. Is dat het geval? Prima, die kun je gebruiken. Is de foto nu niet meer zo mooi? Probeer dan de foto eens te verhelderen via Photoshop als je die hebt of rechtstreeks in de desginertool van Lionstyle kun je ook de helderheid en het contrast aanpassen.
6. Bedenk welk fotokado en welk materiaal je wilt gebruiken
Het materiaal kan zeer bepalend zijn in de vereisten van een goede foto. Zo vereist een foto op een fotodoek een minder hoge resolutie foto dan bijvoorbeeld een foto op HD Metal. Een fotodoek als bijvoorbeeld canvas heeft een open grove structuur. Hierdoor heeft het minder pixels nodig om te printen. Een foto op canvas is van zichzelf namelijk al minder scherp. Dit hoort bij de eigenschappen van canvas. Een foto op aluminium is zeer scherp en heeft meer pixels nodig en vraagt daarom om een foto van hogere kwaliteit.
Twijfel je over de kwaliteit of wil je je foto laten voorbewerken?
Wij zijn gespecialiseerd in maatwerk en zijn grafisch goed onderlegd. Heb je twijfels over de resolutie of de kleurenweergave van je foto? Wij helpen je graag mee om het ultieme fotokado te creëren Wij kunnen de foto voor je bewerken zodat hij er optimaal uitziet. Ook kunnen we op verzoek foto’s aanpassen. Wel is het zo dat foto in de basis al redelijk in orde moet zijn. Foto’s die flink overbelicht zijn bijvoorbeeld zijn ook niet in nabewerking mooi te krijgen. We beoordelen van te voren je foto op kwaliteit.
Veelgestelde vragen
Hoeveel pixels nodig voor vergroting?
De meeste camera’s en zelfs smartphones schieten nu wel met meer dan 12 megapixels. Fotos’s die gemaakt zijn met een 8 megapixel camera kun je al vergroten tot 90×60 centimeter.
Als je nog grotere fotoprints wilt, dan is het wel aan te raden om een camera te gebruiken met meer dan 8 megapixel.
Hoeveel DPI is mijn foto?
De makkelijkste manier om te zien hoeveel dpi een afbeelding heeft is om naar de afbeelding te gaan en op de rechtermuisknop te klikken. Je krijgt dan een menu met een aantal mogelijkheden. Kies ‘Eigenschappen’. Klik in dat scherm op ‘Details’ en scrol naar beneden.
Foto op canvas, hoeveel pixels?
Het is afhankelijk van de grootte van het canvas. Met deze handige tool kun je berekenen hoe groot je afbeelding minimaal moet zijn.
Wat is DPI?
DPI staat voor Dots Per Inch. DPI wordt gebruikt om aan te geven hoeveel druppels inkt een inch (2,54 cm) bevat. Wanneer een printer 600 DPI print, betekent dat dus dat er 600 druppels inkt per inch geprint worden. Hoe meer druppels, hoe hoger de kwaliteit.
Hoe kan ik zien of mijn foto geschikt is?
Allereerst kun je de resolutie van je foto checken (zie ook ‘Hoeveel DPI is mijn foto’). Is je foto groter dan 4000px. Dan is dat waarschijnlijk al voldoende. Daarnaast zit er in de designer ook een extra controle ingebouwd die controleert de resolutie van de foto. Er zit een indicator op die aangeeft wat de DPI is. Boven de 150 DPI is acceptabel tot redelijk. 300 DPI is optimaal.